De ce iubesc Bali? 27 de motive

sdr_HDRB

Mă blochez de fiecare dată când mă întrebă cineva de ce iubesc Bali atât de mult, pentru că de fapt Bali este un amestec de sentimente. Răspund simplu „o să vezi”, dar de curând mi-am dat seama că nu toată lumea ştie unde să se uite.

Bali este imens şi este ca o cutie cu bomboane de ciocolată de toate felurile. Cine spune că nu îi place Bali, efectiv a avut neşansa să ajungă undeva unde nu era potrivit pentru el, dar altfel, aici chiar se găsesc resursele necesare să fie satisfăcute toate gusturile.

O să descriu exact zonele şi ce „trebuie” vizitat într-un articole separat, mai ales că primesc foarte des mesaje pe tema aceasta.

Bali este capabil să îţi aducă pace, recunoştinţă, optimism, idei noi şi de asemenea poate să scoată la suprafaţă tot ce ascunzi în tine de mult timp. Bun sau rău, acest loc va multiplica sentimentele şi te va forţa să lucrezi cu sentimentele tale, aşa că trebuie să fii atent cu ce fel de bagaj vii pentru că poţi să fii surprins de ce poate să răsară aici.

Am decis să „mă retrag” când aveam 30 de ani şi am stabilit că Bali este destinaţia perfectă pentru mine, iată 27 de motive pentru care iubesc Bali:

 1. Natura

Am parasit un oraş aglomerat, una dintre cele mai poluate capitale Europene, unde mă trezeam cu vedere la nişte blocuri gri în fiecare dimineaţă şi acum deschid fereastra către palmeri, sunetul păsarilor şi uneori al râului. Dacă iubeşti natura, atunci jungla întreagă ce formează Baliul este perfectă pentru tine. Ce iubesc cel mai mult? Orezăriile şi verdele pe care nu îl găseşti în altă parte.

 1. Libertate

Ubud, centrul spiritual şi cultural al Baliului, este locul unde poţi fi oricine vrei tu fără ca cineva să te judece pentru asta. Am văzut aici cele mai ciudate combinaţii de haine, atitudini şi mentalităţi, dar aici nimănui nu îi pasă cum alegi să te manifeşti şi nivelul de toleranţă este imens. Atât timp cât această libertate nu atacă pe ceilalţi, orice este „normal” aici.

 1. Plajele

Există un zvon că Bali nu ar avea plaje frumoase şi dacă vrei aşa ceva, nu aici trebuie să vii. În opinia mea, insula aceasta şi cele din împrejurimi au cele mai frumoase plaje din lume. Atât de diferite una de alta, cu nisip negru sau alb, cu apă cristalină, plaje perfecte pentru surf, goale sau virgine, trebuie doar să decizi ce vrei şi Bali are acel loc pentru tine.

 1. Sentimentul de vacanţă

Varietatea de locuri de vizitat (pe care încă nu am apucat să le termin) şi posibilitatea de a întâlni mereu turişti şi oameni noi te face să te simţi într-un concediu permanent, chiar dacă locuieşti şi lucrezi aici.

 1. Acces uşor şi rapid către plaje spectaculoase

BeautyPlus_20180427211823490_save

Foarte aproape de Bali, la aproximativ 2 ore cu barca, se află Insulele Gili şi la jumătate de oră Insulele Nusa. Deja le-am vizitat de două ori şi de fiecare dată am sentimentul că am ajuns undeva la sfârşitul lumii, dar într-un mod fermecător.

 1. Petrecerile

Cine mă cunoaşte, ştie deja că eu nu sunt neapărat o party person. Ba mai mult, o să ies în halat la 1 noaptea să ameninţ nişte puşti de 20 de ani că o să chem poliţia dacă nu opresc petrecerea imediat (poveste adevărată de acum câteva zile) şi cu siguranţă nu îmi plac petrecerile unde singurul lucru „interesant” este că s-a plătit 25.000 euro pe o sticlă de şampanie.

În Ubud petrecerile sunt fără alcool şi oamenii chiar dansează şi se simt bine. Nu au nevoie de băutură ca să fie capabili să se distreze. Chiar zilele trecute am fost la o petrecere unde am băut cacao, am meditat, am privit în ochi străini şi am dansat de am avut picioarele umflate 2 zile. Acestea sunt genul meu de petreceri… şi nimănui nu îi pasă cum eşti îmbrăcat, ce firmă ai pe tine sau cum şi în ce fel simţi să te exprimi. Fiecare îşi vede de treaba lui.

 1. Nu te poţi plictisi

Am auzit multe persoane care spun că în Bali se simt ca în Avatar. Toate zilele trec foarte repede şi nu ai timp să te plictiseşti. Ai mereu un loc de vizitat, un curs la care trebuie să ajungi, o clasă pe care vrei să o urmezi. La final efectiv simţi că nu îţi ajunge o zi să le faci pe toate. Oferta este foarte mare.

 1. Chiria

Pentru 350 euro poţi închiria o casă cu o gradina superbă. În oraşul meu de bază, pentru aceeaşi sumă aş putea închiria o garsonieră, nu neapărat în centru. O prietenă din Bali are o casă magică de unde vede răsăritul pe o parte, deasupra unei jungle de palmieri şi pe partea cealaltă apusul, ce luminează orezăriile. Dar ce iubesc cel mai mult la casa ei este faptul că baia este deschisă către junglă şi în timp ce faci duş te privesc toţi palmierii.

 1. Mâncarea

Mâncarea localnicilor este delicioasă şi pentru un vegetarian, este raiul pe pământ. Bali este plin de restaurante vegane şi vegetariene, iar reţetele sunt variate şi delicioase. Se folosesc în mare parte alimente organice şi nici nu trebuie depus prea mult efort pentru o dietă sănătoasă. Cererea mare pentru mâncare vegetariană a turiştilor a dat naştere unor localuri cu cele mai gustoase preparate din lume. Singura mea problemă este că am prea mult opţiuni şi nu ştiu ce să aleg mai repede. Preferatul meu? Kismet – un restaurant care are „pui fals”.

 

 1. Oamenii

Balinezii sunt cei mai primitori oameni de pe pământ. Trăiesc din turism şi în mod natural, se poate presupune că sunt drăguţi doar pentru profit, dar nu este deloc aşa. Ei iubesc toţi oamenii care sunt interesaţi real de cultura lor şi sunt foarte fericiţi să introducă pe oricine în tradiţiile lor.

BeautyPlus_20180531150827221_save

 1. Preţul pentru menaj

Am visat mereu să am pe cineva alături care să mă ajute la curăţenie, dar în România nu este neapărat accesibil. Aici unele case includ curăţenie odată la 3 zile sau poţi avea un ajutor odată pe săptămână pentru 7 dolari/2 ore. Să îmi ia cineva sarcina aceasta din cârcă, mai ales schimbatul lenjeriei, pentru mine este raiul pe pământ.

 1. Ceremoniile

Balinezii sunt într-o continuă ceremonie. Aproape în fiecare lună sărbătoresc ceva important. Am fost invitată de familia mea balineză să iau parte la ceremoniile lor din temple şi niciodată nu am fost martoră la ceva mai fascinant. Dedicaţia pe care o pun în menţinerea tradiţiilor cu stricteţe este inspiraţonală.

BeautyPlus_20180421215009452_save

 1. Procesele de purificare

Bali este plin de oportunităţi ca să îţi purifici corpul, minte şi sufletul. De la ceremoniile apei şi ale focului, la vizitarea templelor, ai ocazia să găseşti ce funcţionează cel mai bine pentru tine. Chiar dacă ai credinţă în ritualurile lor sau nu, întreg procesul este o experienţă fascinantă şi eu chiar am fost martora multor transformări în vieţile celor care şi-au dat voie să primească.

 1. Templele

Fiecare templu este diferit, spectaculos în felul său şi are propria poveste. Întreaga insulă este plină de temple şi chiar fiecare curte are propriul templu mic. Am aflat că acolo, în templul din curtea casei, se află toate rudele familiei şi merg în fiecare zi pe la ei să le ducă ofrande.

 1. Expaţii

Comunitatea expaţilor este foarte mare aici, majoritatea sunt oameni cu poveşti frumoase de la care poţi să te inspiri şi să descoperi alte culturi, obiceiuri, credinţe etc. Este locul unde vin oameni din toate colţurile lumii şi astfel am prieteni de peste tot – America, India, Peru, Rusia etc.

 1. Clasele de yoga & meditaţie

Bali, şi în mod special Ubud, reprezintă cel mai potrivit loc pentru yoga & meditaţie. Chiar dacă nu este locul unde acestea două au luat naştere, aici s-au adunat cei mai buni profesori din lume şi toate studiourile au clase de dimineaţă până seara, de diferite intesităţi, astfel pot fi introduse în rutina zilnică foarte uşor.

 1. Clasele de dans

Am vrut mereu să merg la dans, dar nu am avut ocazia neaparat. Aici am descoperit o comunitate de dans foarte bine organizată, există cursuri pentru orice nivel şi în fiecare seară, la un restaurant diferit, este o petrecere unde se poate exersa. Să-ţi dansezi viaţa în Bali, nu-i aşa că sună minunat?

 1. Masajul

Ştii ce este foarte bun, dar şi foarte accesibil în Bali? Masajul! Preţurile încep de la 7 dolari în sus şi preferatul meu este cel balinez. Toţi merităm masaj în viaţa noastră!!

 1. Ecstatic dance

Cred că se poate găsi şi în alte locuri, dar eu am avut primul meu contact cu dansul ecstatic aici… şi mi-a schimbat viaţa. Faptul că îţi poţi dansa sentimentele, fără să te temi de judecată este foarte incurajator. La început dansam foarte mental, îmi controlam mişcările şi eram foarte rigidă. După luni de dansat, am ajuns ca propriul corp să mă danseze şi sentimentele de curaj şi libertate pe care le-am câştigat sunt uimitoare. Oameni de toate vârstele vin să se exprime liber, să se exteriorizeze şi prin dans te umpli de energie în timp ce eliberezi toate greutăţile care atârnă greu pe suflet. Am o prietenă care mi-a spus: Când sunt supărată mă duc să dansez. Şi chiar mi se pare cel mai bun remediu.

 1. Ceremoniile cu cacao

Aceste ceremonii sunt unice pentru că combină atât de multe lucruri frumoase într-un singur eveniment – Ciocolată, meditaţie, exerciţii de dezvoltare personală, dans şi oameni cu inima deschisă. Definiţia pentru fericire pură. Aici ai ocazia să îţi pui o dorinţă în ceşcuţă şi să o laşi să se transforme în realitate. Poţi face asta în fiecare săptămână, deoarece se întâmplă foarte des şi sunt foarte diferite de la un facilitator la altul, dar sentimentul magic este la fel peste tot.

 1. Hoteluri cu vedere la ocean foarte accesibile

Când a fost ziua mea anul trecut, am vrut să îmi fac un cadou spectaculos, aşa că o plecare pe o insulă apropiată şi o cazare într-un hotel cu vedere la ocean DIN PAT a fost o idee minunată. Dar cea mai bună parte la acestă poveste este preţul camerei. În jur de 50 de dolari. Acesta este preţul pe care îl plăteşti ca să vezi valurile turquoise cum se lovesc de stâncă DIN PAT.

 1. Piscinele cu vedere la junglă

DSCN0730_Fotor - Copy

Cred că se observă deja că sunt obsedată de imagini paradisiace. Mama mea le spune vederi de vacanţă, dar eu nu sunt de acord, chiar cred că merităm să avem un view frumos mereu, nu doar 2 săptămâni pe an. Bali este plin de piscine cu vederi care îţi taie respiraţia. Indiferent că sunt imense sau mai mici, toate au vederi către verdele pe care îl ador, palmieri şi acompaniate de sunetul junglei. Când stai pe marginea piscinei cu nasul către junglă, chiar uiţi de toate problemele.

 1. Cele mai frumoase răsărituri/apusuri din lume

Răsăritul deasupra norilor sau apusuri roşii deasupra mării, trebuie doar să-ţi setezi intenţia şi Bali creează posibilităţile pentru ele.

 1. Vârsta este doar un număr

În ţara mea, din păcate, după ce se trece de o anumită vârstă, oamenii îşi pierd apetitul şi renunţă treptat la avea activităţi sociale şi amuzante. Nu judec neapărat, pentru că există motive pentru această atitudine, dar aici în Bali nu este cazul de aşa ceva. Nu am văzut nicăieri zâmbete mai mari şi mai autentice ca aici, indiferent de vârstă. Tot aici mi-a venit ideea de a scrie a doua carte, atunci când am cunoscut un cuplu trecut de 60 de ani, care era în luna de miere. Mi-a adus bucurie, speranţă şi încredere că bătrâneţea poate să fie altfel şi chiar să o aştept cu entuziasm.

 1. Oportunităţile de dezvoltare personală

Mai ales în Ubud, unde locuiesc, sunt atât de multe cursuri din toate domeniile de urmat, de la spiritualitate, tantra, yoga, gătit sau dans. Se găsesc cursuri pentru toate gusturile.

 1. Energia locului

Aceasta este dată în mare parte de spitualitatea balinezilor. Eu nu am mai auzit de un alt loc unde oamenii se roagă, oferă ofrande şi dedică atât de mult timp ceremoniilor. Dedicaţia lor pentru ceremonii şi respectul pe care îl au pentru tradiţia lor, dar mai ales recunoştinţa lor pentru tot ridică vibraţia acestui loc.

 1. Laundry

Dacă cineva vrea să mă pedepsească trebuie să mă pună să calc rufe. Aici nu am această problemă pentru că o sacoşă plină de haine costă la curăţătorie 3 dolari şi le primesc înapoi călcate, spălate şi mirosind a flori. Raiul pe pământ sau ce?

Nu trebuie să mă crezi pe cuvânt, împachetează câteva haine şi hai să experimentezi pe propria piele. Toţi cei pe care i-am cunoscut şi care au venit aici „pentru câteva săptămâni” nu a stat doar atât. Poate acesta este cazul şi pentru tine.

BeautyPlus_20180414205854390_save

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s