“Fă ce vrei din mine!”

20200423_111522

Când am avut Live cu Tily Niculae, îmi spunea că i se pare că sunt Zen tot timpul.

Am asigurat-o că sigur nu sunt Zen tot timpul şi nici nu cred că este posibil să accesăm această stare permanent. Nici util nu cred că este, pentru că doar prin provocări avem mai multe şanse să creştem, să evoluăm, să ne transformăm.

Ce se întâmplă cu oamenii preocupaţi de acest aspect al dezvoltării personale este că găsesc în timp tehnici ce îi ajută să înţeleagă mai repede, să îşi înveţe lecţiile, să găsească sensul lucrurilor ce se petrec şi dacă totuşi nu… măcar încearcă.

Eu am avut norocul să fiu crescută de cea mai puternică femeie din lume, aşa că am învăţat de la ea o lecţie foarte importantă – Dacă suntem încă aici, este de datoria noastră să ne revenim orice s-ar întâmpla. Indiferent că alegem să facem acest lucru pe cont propriu sau cu ajutorul altcuiva – psihologi, terapii, cursuri etc. nu contează, important este să găsim ce funcţionează pentru noi, suntem diferiţi şi ce bucurie că avem atât de multe lucruri pe care să le folosim.

Deci, este normal să ne încerce divese stări negative, dar… în opinia mea, nu este normal să rămânem acolo mai mult de câteva minute.

Aseară, mi-am dat seama pentru prima dată că sunt „blocată” aici în acest loc minunat şi nu asta mă deranjează, pentru că mi-am asumat aceasta şi nici nu aş vrea acum să plec nicăieri, însă mă supara lipsa posibilităţii să plec când vreau, unde vreau. Lipsa libertăţii pentru care am muncit atât de mult timp. I-am permis acestui sentiment să stea câteva clipe ca să îl analizez şi apoi, ca de fiecare dată când mă îngrijorează ceva – m-am întrebat: „Ok, care este lecţia şi ce pot să fac acum ca să ies din această stare?“.

Pentru că am antrenament, răspunsul a venit sub forma unei predici ţinute de un pastor din America – şi deşi cunoaştem cât de cât toţi cei care am citit biblia aceste lucruri o să reproduc aici câteva pasaje ce mi-au atins inima, pentru că nu strică niciodată să ne amintim şi sunt aplicabile indiferent de situaţiile cu care ne confruntăm.

„Dumnezeu nu vrea ca eu să mă îngrijorez de ceva, nimic, nada, zero. Nu te îngrijora de nimic, în schimb roagă-te pentru tot.

Poţi să te rogi, sau poţi să te panichezi.

Dacă nu eşti recunoscător, înseamnă că eşti îngrijorat. Dumnezeu mereu îţi spune: Nu vreau să te îngrijorezi de ceva, de ce? Îngrijorarea este nerezonabilă. Cu alte cuvinte nu are sens. Este fără logică. De obicei ne îngijorăm de lucruri minore, cum ar fi dacă arătăm bine, cum suntem priviţi, cu cine o să stau de vorbă, o să întârzii la muncă, acestea sunt lucruri care nu vor mai conta în 5 ani. Totul este temporar. Dacă tot vrei să te îngrijorezi, deşi Dumnezeu spune să nu faci asta, fă-o pentru lucrurile eterne, nu pentru lucruri care peste câţiva ani nu vor mai conta.

Nu este nevoie să te îngrijorezi pentru că Dumnezeu are deja grijă de tot. Te îngrijorezi de multe lucruri care sunt responsabilitatea lui Dumnezeu. Îngrijoararea reprezintă presupunerea că Dumnezeu are intenţia ca tu să nu te bucuri de anumite lucruri. De fiecare dată când te îngrijorezi Îl scoţi pe Dumnezeu din ecuaţie. Deci nu ai cum să te îngrijorezi dacă înţelegi că nu eşti singur şi înţelegi bunătatea şi grija Sa.

Când ai fost creat Dumnezeu a avut grijă şi de nevoile tale. Tu contezi şi tu eşti valoros pentru El, pentru simplul fapt că eşti copilul Său.

Când te îngrijorezi îţi pui un semn mare pe frunte pe care scrie – am uitat cât de mare şi de minunat este Dumnezeu, am uitat promisiunile sale că El va avea grijă de toate nevoile mele… Dacă ai încredere, El are grijă de toate nevoile tale. Dacă nu ai încredere în El, eşti pe cont propriu.

Cum poţi spune că tu crezi în Dumnezeu, dar să nu ai încredere că se poate descurca să îţi dea omul potrivit cu care să te căsătoreşti, sau să nu ai încredere că există cineva construit deja pentru tine, sau să nu ai încredere că îţi va da slujba de care ai nevoie.

Cum poţi spune că tu crezi în Dumnezeu dacă te îndoieşti că El ştie deja ce este mai bine pentru tine? De fiecare dată când te îngrijorezi acţionezi ca un om lipsit de credinţă. Practic, îngrijorarea ta reprezintă o insultă pentru Dumnezeu. Te porţi ca un orfan. Te porţi ca şi cum nu ai un Dumnezeu care ţi-a promis iar şi iar, de peste 3.000 de ori în biblie, că va avea grijă de toate nevoile tale.

De câte ori te porţi ca şi cum Dumnezeu habar nu are ce ai nevoie? Când începem să ne îngrijorăm şi să luăm toate grijile în braţele noastre şi presupunem că trebuie să ne dăm seama de absolut tot pe cont propriu, în loc să avem încredere în Dumnezeu se numeşte că ne jucăm de-a Dumnezeu.

Cum poţi să ai încredere în Dumnezeu şi să ai încredere că va avea grijă de toate nevoile tale?

În primul rând, în fiecare zi cere-I să fie conducătorul tău. Faci asta în fiecare dimineaţă, când te trezeşti – Doamne, fii conducătorul meu! Nu doar când ai probleme, nu doar când ai nevoie disperată de Dumnezeu, nu doar când ai ajuns la capătul puterilor, ci în fiecare zi, de mai multe ori pe zi spune – Dumnezeu este conducătorul meu.

De fiecare dată când te îngrijorezi spune acest lucru.

Apoi, să Îi oferi primul loc în fiecare aspect din viaţa ta.

Biblia spune – Dumnezeu ştie deja foarte bine ce anume ai nevoie. Aşadar, orice nevoie îi menţionezi lui Dumnezeu, El ştie deja. De fiecare dată când îi spui ce ai nevoie tu crezi că Dumnezeu spune – Oh, nu m-am gândit la treaba asta!? El ştia ce ai nevoie chiar înainte să te creeze. El ştie ce ai nevoie şi îţi va da, nu poate, ci îţi va da tot ce ai nevoie cu condiţia ca El să fie pe primul loc în viaţa ta.

De fiecare dată când te îngrijorezi, este un semnal de alarmă că în acel aspect al vieţii tale Dumnezeu nu are primul loc.

Când Dumnezeu ocupa primul loc în viaţa ta, priorităţile se simplifică şi nu îţi mai rămân lucruri pentru care să te îngrijorezi. Când îi dăruieşti Lui toată viaţa ta nu mai ai pentru ce să te îngrijorezi.

De fiecare dată când iubeşti ceva mai mult decât pe Dumnezeu, acel aspect al vieţii tale va deveni un lucru pentru care să te îngrijorezi, o sursă de stres şi insecuritate.

În final, toţi avem de ales – pentru ce şi pentru cine vreau să trăiesc? Şi orice vei răspunde – acela va fi Dumnezeul tău.

Nu te îngrijora pentru mâine, pentru că mâine va avea propriile griji. Fiecare zi are propriile griji. Nu poţi schimba trecutul, nu poţi schimba viitorul, aşa că nu îţi rămâne decât să te concentrezi pe azi. Când te îngrijorezi pentru ziua de mâine, pierzi toate binecuvântările zilei prezente. Este ok să îţi faci planuri, dar nu să te îngrijorezi.

Uneori viitorul poate părea copleşitor. Dar uite că Dumnezeu cu graţie a împărţit totul în 24 de ore, ca să nu fii nevoit să te ocupi de tot viitorul odată. Primeşti câte 24 de ore, dacă ţi-ar da tot viitorul odată te-ar copleşi, dar nu eşti acolo încă. Nu eşti pregătit încă. Nu vine totul odată pe capul tău. O să îi faci faţă, de ce? “Pentru că Dumnezeu este conducătorul meu.”

La toată această predică am adăugat şi rugăciunea mea favorită – Doamne, fă ce vrei din mine! Şi orice grijă pentru viitor, orice îndoială că prezentul pe care îl trăim cu toţii nu este fix aşa cum trebuie să fie şi cum vrea El, au dispărut.

Să fie cu folos.

Bonus -Un cântec tare sweet pentru a păstra acest sentiment în inimile noastre. – Surrender 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s